Zorggroep Amsterdam Oost

Bouwmanagement

PROJECT / Transformatie / verbouwing Verpleeghuis De Drie Hoven / Amsterdam

Verpleeghuis De Open Hof van Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO) wordt gesloopt en nieuw gebouwd (zie project ‘De Open Hof’ in ons projectoverzicht). De huidige 105 bewoners gaan daarom tijdelijk naar De Drie Hoven, een gebouw van de beroemde architect Herman Herzberger. De Drie Hoven is rond 1971 gebouwd als verzorgingshuis, en is daarna nog een paar keer verbouwd. Huurder Amstelring heeft het gebouw verlaten, omdat het niet geschikt was voor intramurale verpleegzorg.

Gebouweigenaar Woonzorg Nederland (WZN) heeft het gebouw daarom gestript, en laat aannemer ToekomstBouw het momenteel verbouwen naar appartementen. ZGAO is met WZN overeengekomen dat De Drie Hoven echter éérst als tijdelijke huisvesting voor de bewoners van De Open Hof dient, zodat De Open Hof nieuw gebouwd kan worden. Dat betekent dat het appartementengebouw tijdens de verbouwing opeens geschikt gemaakt dient te worden voor intensieve intramurale verpleegzorg voor dementerende (PG) en somatische bewoners. Een hele uitdaging gezien de lopende contracten tussen WZN en Toekomstbouw.

Activ Vastgoed zorgt er namens ZGAO voor dat de benodigde specifieke planaanpassingen geanalyseerd èn met WZN en de uitvoerende partijen geïmplementeerd kunnen worden. Activ is niet alleen bekend met de PG/somatiek-huisvestingseisen maar ook met de wensen van ZGAO, en zorgt er van Programma van Eisen tot en met realisatie en nazorg voor dat het een functioneel gebouw wordt voor deze tijdelijke huisvesting. Dit geldt niet alleen voor de functionaliteit, het bouwkundige en installatietechnische deel, maar ook de zorgtechnologie.

De transformatie is nu in realisatie en wordt eind 2022 opgeleverd en in gebruik genomen. Nadat de bewoners van De Open Hof naar De Drie Hoven verhuisd zijn, zal de sloop-nieuwbouw van De Open Hof plaatsvinden, waarna de bewoners terug kunnen naar hun volledig nieuwe huisvesting, en zal WZN De Drie Hoven weer aanpassen zoals zij oorspronkelijk beoogd hadden voor hun appartementen.

Bron foto’s: website Amstelring en Architectenbureau AHH